Circulaire economie en biostimulanten
De provincie Zuid Holland zet in op een circulaire economie met het verwaarden van lokale natuurlijke reststromen, o.a. uit de groene publieke buitenruimte. Daarnaast is er vanuit de EU een beleid uitgezet voor een verminderde inzet van gewasbeschermingsmiddelen en minerale kunstmest voor de land- en tuinbouw. In reststromen bevinden zich (veelal onbekende) stoffen die planten beter laten groeien en weerbaarder kunnen maken tegen ziekten. Deze stoffen staan bekend onder de naam biostimulanten. De werking van biostimulanten is veelzijdig en door de variabele samenstelling en het biologische conversieproces van de reststromen onvoorspelbaar. Dit vormt een barrière voor de innovaties op het vlak van weerbaar telen en een vermindering van het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen
Reporter assays
Op dit moment vindt onderzoek naar biostimulanten grotendeels plaats door proeven met planten. Er wordt daarbij gekeken of planten een verbeterde opbrengst, verbruik van nutriënten of weerbaarheid tegen ziekten en plagen. Maar deze proeven duren lang en zijn daardoor erg kostbaar.
Een veelbelovende methode is het gebruik van zgn. reporter assays. Hierbij wordt gebruik gemaakt van levende plantencellen: in de belangrijke functies van de plant, worden op strategische plaatsen lichtgevende “schakelaars” ingebouwd. Indien (onbekende) stoffen een werking hebben op groei, ontwikkeling of plantweerbaarheid, dan wordt er binnen 24 uur een lichtsignaal zichtbaar in de cel. Hierdoor is het mogelijk om veel, snel en tegen lage kostprijs, stoffen te screenen op het type biostimulant werking “in vitro”, maar ook om bij de daadwerkelijke productie van biostimulanten door het MKB de kwaliteitsborging op basis van een functionele test te kunnen laten plaatsvinden..
We hebben in dit project de doelstelling om voor de vijf belangrijkste pathways een reporter assay te maken.
Neem contact met ons op en overleg met onze collega’s dr. Sacha Stelder of Mona Jahani. Of bel met +31(0)15 257 25 11